Kde se vzala věta "pověsit kopačky na hřebík"

05.02.2016 22:37
Co znamenají slova „pověsit kopačky na hřebík“ tak to ví snad každý fotbalový nadšenec.Ale kde se tato okřídlená věta vlastně vzala? Není žádným tajemstvím, že kopaná v Háji má svoji dlouholetou tradici. A tak není divu, že jsme při stěhování dokumentace Sokolu Háj, objevili polorozpadlou kroniku psanou Schwabachem, která podrobně  monitoruje počátky footballu v Háji (Haanu) A tak se zde dočítáme, že po revolučním roce 1848 přijíždí  k nám do vsi rodák František Šupa .Jeho první kroky vedli na místní louku, tam nachází několik pobíhajících hochů a mužů, kteří zde předváděli hru s míčem. Stručně je v kronice popsáno jak hráč s míčem v rukou běží, protihráč mu ho vyráží a nohou posouvá dalšímu, ten opět balon zvedá rukama a snaží se ho předat dál. Ale právě když probíhá okolo stojícího Šupa, tak ten ho skládá ukázkovou kosou (pojmenováno podle způsobu pohybu nohy, jako při sekání) Vyndavá ze své cestovní brašny tzv. Cambridgeská pravidla a zkoprnělým účastníkům vysvětluje základní body, které položili základy footballu i u nás.Původně se football hrál pouze mezi místními, ale zvědavost okolních měst a obcí na sebe nedala dlouho čekat. Nejdříve jen tak okouněli a později se chtěli i zapojit a tak vznikla první soutěž do které se zapojili i ostatní.
Ale zpátky k původnímu tématu, kde se vzala ona věta? Z krátkých zápisů v kronice se dozvídáme, že se František Šupa stal captainem nově vzniklého teamu, který pod jeho vedením zažil nespočet vítězných matchů. Dále se v kronice píše o tom, že musel František po smrti rodičů převzít grunt a dále se o něj starat. A přesto, že se snažil pravidelně účastnit,tak se na něm začala projevovat únava a zapomnětlivost . A tak se stávalo, že například přišel pozdě nebo vůbec a nakonec jak píše kronikář, František kamsi pověsil kopačky na hřebík, nemohl je najít tak skončil. Tato památná věta se nakonec tak ujala, že jsme ji mohli slyšet z úst mnoha slavných playerů, kteří ukončili svoji aktivní činnost. A tak když někde zase uslyšíte tato slova, vzpomeňte na Františka Šupa a to, že pocházel z Háje.
    
   Přepis památné  věty z kroniky

(Autorovi článku je líto, že nemůže čtenářům nabídnout i ostatní zápisy z kroniky. Ale vzhledem k tomu, že jsme se do restaurování  této knihy pustili vlastními silami, musíme si zde přiznat, že se jednalo o velice laický přístup .A tak jsme zjistili, že voda a hadr špinavé stránky nevyčistí a že následné sušení nad otevřeným ohněm sice urychlí odpařování vody, ale propříště bude lepší použít jako držák kovovou tyč místo suché větývky, aby se nestalo jako nám, že se klacík přepálil a kniha pádem do ohniště shořela. Tak to jen tak pro příště a snad i jako ponaučení  pro ostatní z Vás kdo by se chtěl podobně jako my pustit svépomocí do restaurování.)